Ga naar de inhoud

Waarom zijn LEGO figuurtjes geel?

Onlangs kregen we een grappige vraag via de email binnen. Een vraag waar wij zelf eigenlijk nog nooit bij stil hebben gestaan, maar die ons ook wel intrigeerde. Waarom zijn bijna alle LEGO figuurtjes geel van huidskleur? In dit blog lees je daar het antwoord op.

Geen onderscheid in huidskleur

blanke-huidskleur-legoVoordat we stil staan bij het antwoord is het belangrijk om aan te geven dat niet alle poppetjes een gele huidskleur hebben. Met name de speciale sets als star-wars, ninjago en nexo-knights hebben ook ander gekleurde figuren in de sets zitten. De overige sets bevatten wel overwegend de gele kleur als huid. Dat geldt zeker voor de sets kinderen in staat stellen het dagelijks leven in onze maatschappij na te spelen: LEGO CITY. En die maatschappij is de sleutel tot het antwoord op deze vraag.

standaard-minifigureStandaard LEGO minifiguurtjes zijn geel omdat de Deense speelgoedfabrikant geen onderscheid wil maken tussen verschillende rassen. Het is een kleur die goed door kan gaan voor een ‘gemiddelde’ huidskleur waarin iedereen zich kan vinden, maar geen aanstoot (racisme) aan kan nemen. Niemand op de wereld heeft immers een felgele huidskleur. Kinderen zien speelgoedminiaturen bovendien niet als echte mensen. Het maakt dus niet uit of de legopoppen nou geel zijn of een realistische kleur hebben.

LEGO draait bovendien niet om huidskleur maar om leuk en creatief spelen. Een neutrale kleur die de gehele maatschappij vertegenwoordigd en waarin iedereen zich wel kan vinden, ongeacht je nu een blanke of zwarte (of een andere kleur) huidskleur hebt, daar kunnen wij ons ook wel in vinden. Leuk weetje (of in ieder geval verhaal dat rondgaat) is dat de kleur van geel plastic vroeger ook goedkoper was dan huidkleurig plastic. Of het waar is weten we niet, maar het is een toevalligheid die LEGO gemaakt heeft tot wat het tot op de dag van vandaag is.

Bouwsteenjeswinkel.nl is de LEGO webshop van Nederland en België. Klik hier voor ons assortiment (via bol.com). Stuur ook jouw LEGO vraag naar ons op en wellicht behandelen we het antwoord hier op ons blog.

2 reacties op “Waarom zijn LEGO figuurtjes geel?”

  1. De reden dat poppetjes in star-wars (en andere) sets een andere huiskleur hebben is omdat ze de realiteit van de (film)figuren moeten weerspiegelen. Ze hebben ook ooit eens een NBA basketbal team gemaakt met daarin realistische huidskleur. Zoals zwarte/bruine huidskleur. Doel: om zo de echte basketbalspelers te representeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *