Ga naar de inhoud

Waar oude LEGO bouwtekeningen vinden?

Op zoek naar (oude) LEGO bouwtekeningen en instructies? We kennen het allemaal wel. Ooit een mooi bouwsteentjes set gekocht, de eerste keer netjes opgebouwd volgens de instructies, maar daarna (soms vele jaren later) de originele boekjes en doos kwijt. En ook als je tweedehands LEGO koopt zitten er ook altijd bouwinstructies bij.

Lees na onderstaande tip verder hoe je oude bouwtekeningen download en kunt achterhalen welk nummer jouw set heeft.[divider]

TIP: LEGO inspiratieboeken

[one_third]365 dingen om te doen met Lego steentjes[/one_third][one_third]Het Lego Ideeënboek (500 ideeën)[/one_third][one_third_last]Het Lego Technic ideeën boek: simpele machines[/one_third_last]
Bekijk ook de Build it boeken (goed geschikt voor jongere kinderen die van duplo naar lego overstappen)
[divider]

Oude LEGO bouwtekeningen downloaden

Gelukkig kun je de (oude) bouwtekeningen terugvinden op de LEGO website. De fabrikant heeft duizenden instructieboekjes gescand of gedigitaliseerd en online ter download aangeboden. Je kunt de boekjes van nieuwe en oude dozen vinden op nummer van het themaset, op naam of op jaar.  Bovendien is de fabrikant zo vrij geweest om voor de grote themasets ook alternatieve bouwtekeningen toe te voegen, zodat je de vele bouwblokjes ook kunt gebruiken om er alternatieve bouwwerken van te maken. Klik hier om de bouwinstructies te vinden.

Hoe nummer van het thema set achterhalen

Nu kunnen we voorstellen dat je niet precies meer weet hoe het originele thema set precies er uit zag, wat de naam er van was of welk nummer op de doos stond. In dat geval kan het lastig zijn om de oude bouwtekeningen terug te vinden. Gelukkig bestaan er fan websites waar je door de gehele collectie van alle LEGO sets die in de lange bestaansgeschiedenis zijn verschenen bladeren. In veel gevallen hebben liefhebbers ook jouw oude doos op de website geüpload. Zo kun je het nummer vinden en wellicht staat er op die website ook een link naar een instructieboekje. Bij een aantal webshops die tweedehands bouwsteentjes verkopen kun je vaak ook de originele stap voor stap instructies downloaden.

Op basis van afbeeldingen

Kun je de oude tekeningen niet vinden? Op basis van foto’s kun je vaak ook relatief eenvoudig de bouwwerken, figuurtjes of objecten nabouwen. Het vraagt iets meer van je creativiteit en vergt dat je goed nadenkt over welk blokje waar moet, maar het is wel te doen. Let wel goed op dat je ook de verborgen blokjes verwerkt, die zorgen vaak voor de stevigheid en zijn nodig om latere elementen toe te voegen. Foto’s van LEGO en inspiratie voor bouwwerken kun je eenvoudig vinden via google afbeelding zoeken.

Bouwsteenjeswinkel.nl is de LEGO webshop van Nederland en België. Klik hier voor ons assortiment (via bol.com).

29 reacties op “Waar oude LEGO bouwtekeningen vinden?”

  1. Weet iemand waar ik bouwinstructies kan bekomen voor doos 6086.
    Is niet te vinden bij de site van lego
    Bij voorbaat dank
    Rudi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *