Ga naar de inhoud

Voorkom verkleuring van LEGO door de zon!

LEGO wordt verkocht in vele mooie en felle kleuren. Bouwsteentjes uit de jaren 70 hebben vaak nog steeds dezelfde heldere kleur als toen ze nieuw uit de doos komen. Dat komt omdat LEGO plastic de eigenschappen heeft om niet te verkleuren of dof te worden, zolang je ze maar niet te lang blootstelt aan (fel) zonlicht.

LEGO verkleurt

Wanneer het plastic dagelijks blootgesteld wordt aan (fel) licht, zoals de zon die door een raam naar binnen schijnt, dan gaat het uiteindelijk verkleuren. Niet alleen zonlicht maar ook kunstmatig licht dat fel of te dicht bij de bouwwerken staat kan voor verkleuring verzorgen. Wij hebben gemerkt dat verkleuring vooral goed zichtbaar wordt op rood, wit en blauwe blokjes, maar ook andere kleuren hebben er last van. Witte kleuren worden bijvoorbeeld gelig.

Tips om verkleuring te voorkomen

Als jouw bouwwerken of die van je kinderen op een plek staan waar veel zonlicht komt kan het dus verstandig zijn om er voor te zorgen dat er niet te vaak fel zon- of kunstmatig licht op schijnt. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat LEGO komt te staan op een kamer op het noorden, waar je dus geen direct zonlicht hebt. Ook rol- of overgordijnen kunnen het licht breken. Bij kunstmatig licht moet je er voor zorgen dat je de lampen niet te dicht op de LEGO hebt staan (bij gloeilampen wordt dat ook nog eens te warm). Kies daarnaast voor zachtere lampen.

In de gaten houden

Als jullie van plan zijn om de LEGO lange tijd opgebouwd te laten staan dan is het goed om eens in de 6 maanden te controleren of er geen verkleuring optreedt op de plek waar ze nu staan. Controleer een aantal steentjes met blokjes die niet richting de raamkant staan of nog in de opbergdoos liggen. Zijn ze (een klein beetje) verkleurd? Dan is het verstandig om de bouwwerken te verplaatsen naar een andere locatie met minder direct zonlicht.

1 reactie op “Voorkom verkleuring van LEGO door de zon!”

  1. Beste heer/mevrouw,

    In reactie op het artikel over verkleuring van lego door licht vraag ik mij af of verkleuring ook kan optreden door de led lightkits die online worden aangeboden. Misschien weet u dat?

    Ik hoor het wel,

    Met vriendelijke groeten,

    Wouter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *