Gebruikte LEGO® is vaak vies. In de verzamelbak trekt het plastic onder andere stof aan. Soms leven er zelfs oven- of zilvervisjes of andere insecten als huisstofmijt in. Als je zelf kinderen hebt weet je bovendien dat zij maar al te graag de steentjes in hun mond stoppen of er mee spelen wanneer de handen vies zijn. Het speelgoed wordt overal mee naar toegenomen, naar buiten, de WC, op de keukenvloer of in de zandbak. En heel af en toe valt er een beker met limonade om, precies over de LEGO blokjes. Je kunt je voorstellen dat er dus best wel wat bacteriën en schimmels leven op de onschuldig lijkende bouwsteentje.
Gelukkig is LEGO goed schoon te maken. Het plastic is van zeer goede en stevige kwaliteit. Door deze goede kwaliteit gaan de steentjes en figuurtjes decennia lang mee, breken ze niet als je er op trapt en blijven de kleuren gelijk met hoe ze vroeger bedoeld waren. Dat maakt dat lego dan ook goed schoon te maken is met behulp van water en bijvoorbeeld afwasmiddel of allesreiniger.
Wasmachine
De meest simpele methode om tweedehands gekochte of vies geworden LEGO schoon te maken is door het in de wasmachine te doen. Dit werkt eenvoudig. Pak een kussensloop of waszak en vul deze met de blokjes en figuurtjes. Vouw de kussensloop (niet te strak) dicht en doe er een paar wasknijpers op zodat de sloop dicht blijft tijdens en wassen. Kies vervolgens een normaal / kort 30-40 graden programma en laat de wasmachine draaien en centrifugeren. Alleen water volstaat, maar eventueel kun je een heel klein beetje wasmiddel in het doseerbakje doen, maar noodzakelijk is dit niet. Laat de blokjes nog even enkele uren uitgespreid op een handdoek goed drogen nadat de wasmachine klaar is en ze zijn weer brandschoon klaar voor gebruik.
Andere methoden
Je kunt de blokjes natuurlijk ook eenvoudig met de hand in een bak met warm water met wat afwasmiddel schoonmaken, maar aangezien het vaak om kleine onderdelen gaat is dit een tijdrovend en priegelig klusje.
Je kunt de Lego ook wassen in de vaatwasser, maar kijk hier mee uit. De vaatwasser heeft vaak veel hetere programma’s en daardoor kunnen de blokjes vervormen. Je loopt de kans bij te heet wassen dat ze na het wassen niet meer goed op elkaar passen. Daarnaast is het ten strengste afgeraden om de blokjes met vaatwasmiddel/tabletten in de vaatwasser te reinigen. Het vaatwasmiddel voor vaatwassers is vaak erg bijtend en kan de blokjes aantasten.
Wat in ieder geval niet nodig is, is het gebruik van zware, bijtendende en giftige schoonmaakmiddelen. Een beetje warm water volstaat om het vuil los te weken van het (gladde) plastic. En zoals we al eerder schreven worden de steentjes vaak in de mond gestopt, dus waarom zou je al te zware schoonmaakmiddelen willen gebruiken.
Op zoek naar nieuwe of tweedehands LEGO bouwsteentjes? Klik hier voor ons volledige assortiment LEGO. Wij verkopen via de webshop van BOL.com
De wasmachine (zonder wasmiddel!) is nog steeds de beste methode. Vaatwasser durf ik niet aan gezien de hoge temperatuur en agressieve vaatwasmiddelen.
I see you don’t monetize plasticbouwblokjes.nl, don’t waste your
traffic, you can earn extra cash every month with new monetization method.
This is the best adsense alternative for any
type of website (they approve all sites), for more info simply search in gooogle: murgrabia’s tools
Was de lego al jaren in een kussensloop in de wasmachine, “fijn” programma op 30, geen probleem
beetje Dettol erbij en het is weer fris voor gebruik.
Kun je ook de stoffen masten wassen?
“… oven- of zilvervisjes of andere insecten als huisstofmijt…”: kleine correctie, huisstofmijten (mijten in het algemeen) zijn geen insecten maar spinachtigen. Kwestie van een kat een kat te noemen 🙂