Tweedehands LEGO: rendement van 12 procent per jaar
In een onderzoek naar het rendement dat je had kunnen behalen als je in het verleden bepaalde producten had gekocht en die nu zou verkopen komt LEGO onverwacht uit de bus als een goede belegging. Dat is, als je in het verleden LEGO hebt gekocht, of LEGO nog steeds een goede belegging is, is nog maar de vraag.
Beter resultaat dan goudbelegging
Onderzoekers hebben berekend dat een set in prima conditie gemiddeld met 12 procent per jaar in waarde is gestegen sinds 2000. 2015 was zelfs een bijzonder lucratief jaar: prijzen voor sets uit 2014 stegen met maar liefst 36% op de tweehandsmarkt. Sommige sets gaan zelfs 6 tot 8 keer duurder over de (tweedehands)toonbank in diezelfde voorbije 7 jaar. Wie investeerde in goud had in de laatste vijftien jaar een rendement van 9,6 procent per jaar. Aandelenpakketten in Amerika deden het zelfs met maar 4,2%. Wie zestien jaar geleden de keuze had om te investeren in goud, aandelen of in Lego, dan was Lego verrassend een betere keuze geweest.
Vernieuwen van sets
LEGO vernieuwt jaarlijks 30-40% van de themasets voor nieuwe. Doordat een film niet meer populair is, een vergunning afloopt of omdat Lego zijn assortiment wil vernieuwen, verdwijnen er elk jaar honderden legodozen. Alle sets worden dus op een gegeven moment uit de roulatie gehaald. De dozen die je nu dus in de winkel ziet liggen worden wellicht over een paar jaar niet meer gemaakt en worden dan een collecters item. Mits compleet en in goede staat. Dat betekent dat iedereen met goede Lego een sterke investering in handen heeft.
Sommige Lego die ooit honderd euro kostte, levert nu duizenden euro’s op. Althans, dat gaat vooral op voor de speciale (limited) edities van Lego en om bijzondere dozen die zijn uitgekomen rond films, zoals Star Wars of van bekende gebouwen als de Taj Mahal of auto’s als de Volkswagen Kever. De duurste Legodoos is de Star Wars Ultimate Collector’s Millennium Falcon. Die is nu 3.700 euro waard. In 2007 kocht je hem voor ongeveer 465 euro. En voor de Cafe Corner betaalde u in 2007 zo’n 134 dollar, nu verkoopt u hem voor ruim 3100 dollar.
Het zijn dus vooral de specialere sets die, nadat ze niet meer in de winkel worden verkocht, boven de originele verkoopprijs worden aangeboden. In 2015 werden er bijvoorbeeld op het Amerikaanse EBAY 36% bovenop de originele verkoopprijs gevraag op bouwpakketten uit 2014.
Voorwaarden voor een goed rendement
Maar niet elk bouwpakket van Lego levert zo’n stevige prijsstijging op. De Lego moet in goede staat zijn en niet te oud, liefst van na het jaar 2000 en origineel in de doos. Liefst ook nog ongeopend (wie kinderen heeft weet hoe moeilijk dat is met een tastbare en speelbare belegging als LEGO). Gebruikte sets kunnen de oorspronkelijke verkoopprijs natuurlijk wel overstijgen, maar komen niet in de buurt van het rendement van ongebruikte bouwpakketten. Alle sets die zijn uitgebracht na de millenniumwisseling worden beschouwd als een betere investering omdat ze gedetailleerder zijn en meer onderdelen bevatten.
Met de meer standaard thema’s als LEGO City haal je uiteraard minder rendement, maar ook deze sets kunnen origineel in de doos over een paar jaar populair zijn onder verzamelaars en meestal voor een goede prijs (zonder verlies) doorverkocht worden.