Ga naar de inhoud

Plastic van LEGO blokjes schadelijk?

LEGO wordt gemaakt van plastic op basis van aardolie. Het plastic is een kunststofsoort dat bestaat uit Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS). Dit kunststof wordt naast LEGO blokjes ook gebruikt voor onder meer autobumpers, golfclubs en de Rubiks kubus. Het is een erg sterk soort kunststof dat jarenlang meegaat en altijd zijn kleur behoudt.

Geen weekmakers in LEGO

Belangrijker nog is dat het type plastic dat voor LEGO gebruikt wordt minder chemische stoffen bevat dan andere soorten kunststof. Dat is belangrijk, omdat veel kleine kinderen ook met LEGO spelen en zij stoppen de bouwsteentjes makkelijk in hun mond. Ook is LEGO vrij van pvc, ftalaten (weekmakers) en Bisphenol-A, dit zijn bekende schadelijke weekmakers of gifstoffen die bijvoorbeeld in zacht plastic als PET-flessen, plasticzakjes en kabels zitten. De weekmakers maken hard PVC (plastic) zacht. Weekmakers hebben onder andere invloed op onze hormoonhuishouding en kunnen kankerverwekkend zijn.

LEGO verklaard dat deze gevaarlijke stoffen niet in het door hun gebruikte plastics zitten, of in ieder geval niet in schadelijke concentraties. Dit blijkt onder andere ook uit onafhankelijk onderzoek van een Duitse consumentenorganisatie. Het speelgoed is immers voor kinderen gemaakt en mag geen stoffen bevatten die schadelijk voor hun gezondheid kan zijn.

Ook is de internationale wetgeving hier streng op. Gevaarlijke ftalaten mogen tegenwoordig niet meer voorkomen in speelgoed en kinderwaren. Vooral speelgoed waar op gesabbeld wordt, wordt goed beschermd door de verschillende overheden en consumentenorganisaties.

Duurzaam plastic

LEGO is sinds kort wel op zoek naar een andere soort plastic vanuit milieuvriendelijk oogpunt. Het bedrijf investeert 130 miljoen euro in een afdeling die ervoor moet zorgen dat de gekleurde steentjes uiterlijk in 2030 worden gemaakt van verantwoorde materialen. Dus zonder fossiele brandstof, onder de juiste arbeidsomstandigheden en zonder klimaatbelasting. Belangrijke doelstelling daarbij is dat er niet mag worden ingeboet aan veiligheid: ook als het product na dertig jaar spelen aan het einde van zijn levenscyclus is, mag het niet in je handen verpulveren.

LEGO en DUPLO zijn dus 100% veilig speelgoed, vrij van weekmakers en andere gevaarlijke stoffen, waardoor zelfs de allerkleinsten er 100% veilig mee kunnen spelen.

Op zoek naar nieuwe of tweedehands LEGO bouwsteentjes? Klik hier voor ons volledige assortiment LEGO. Wij verkopen via de webshop van BOL.com

3 reacties op “Plastic van LEGO blokjes schadelijk?”

  1. Brits onderzoek uit januari 2018 toont aan dat er wel degelijk schadelijke stoffen in lego uit de jaren ’70 en ’80 zitten, misschien moet dit artikel bijgewerkt worden ?

  2. Ja, ik heb dat artikel over lego uit de jaren 70 en 80 ook gelezen. Het werd in een respectabel wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd. Dat artikel van lego gaat over blokjes die van de laatste 20 jaar dateren. Wij hebben in de familie een neef gehad die enorm veel met lego heeft gespeeld. Hij kreeg op zijn 35 een heel zeldzame niet erfelijke kanker waaraan hij na enkele jaren overleden is. Het staat natuurlijk ook niet vast dat hij dat door lego kreeg maar ik kreeg vandaag legoblokjes en uit de jaren 70 en ik hanteer het voorzichtigheidsprincipe.
    Gerd Cavents

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *