Ga naar de inhoud

Missende of kapotte onderdelen in doos

Hoewel het zelden voorkomt, heb jij mogelijk pech: je bent op dit artikel terecht gekomen omdat er waarschijnlijk één of meerdere onderdelen ontbreken of kapot zijn in een nieuw gekocht LEGO bouwset. Wat moet je dan doen? Wij gaan je helpen om de doos compleet te krijgen en eventuele foutjes te herstellen.

Ontbrekende steentjes in nieuwe bouwsets

De kans dat er een bouwsteentje ontbreekt in een nieuw gekocht bouwset is klein, maar zeker niet onmogelijk. De kans is klein omdat de inpakmachines van de Deense speelgoedfabrikant nauwkeurig zijn afgesteld bij het vullen en bovendien elk zakje nauwkeurig wegen. Elk elementje heeft zijn eigen gewicht. Op basis daarvan kan de machine berekenen hoeveel stukjes hij in een zakje moet doen, passend bij het bouwset dat op dat moment gevuld wordt. Als een specifiek zakje niet het goede gewicht heeft, wordt het uit de productie gehaald. Hierna worden de gewogen goedgekeurde zakjes met onderdelen in dozen gestopt en zouden er geen onderdeeltjes mogen ontbreken.

Wat als er toch zakjes of onderdelen missen in een nieuw bouwset? Neem dan contact op met LEGO over wat je het beste kunt doen. Je vult hiervoor eenvoudig het volgende formulier in: https://www.lego.com/nl-nl/service/replacementparts De missende onderdelen worden dan gratis toegestuurd via de post.

Kapotte of misvormde steentjes in nieuwe bouwsets

Ook de kans op een kapot of niet goed gevormd bouwelement is klein, maar opnieuw niet onmogelijk. De machines kijken de bouwsteentjes met behulp van lasers nauwkeurig na voordat ze de machine verlaten. Eventueel foutjes worden zo opgespoord en uit de productie gehaald. Is er toch een onderdeel kapot? Dan kun je dat onderdeel gratis toe laten sturen door lego. Vul hiervoor het volgende formulier in: https://www.lego.com/nl-nl/service/replacementparts

Tweedehands bouwset met missende onderdelen gekocht?

In tegenstelling tot nieuwe bouwsets is een veelvoorkomend probleem bij het kopen van tweedehands LEGO dat er bouwsteentjes en andere onderdeeltjes ontbreken of dat er onderdeeltjes kapot zijn. Gelukkig hoef je ook hier niet te treuren. Hoewel je niet meer terecht kunt bij LEGO zelf kun je wel op diverse websites terecht voor het kopen van nieuwe of gebruikte onderdeeltjes, mits het niet om een uniek en niet veel verkocht onderdeel gaat.

Bouwsteenjeswinkel.nl is de LEGO webshop van Nederland en België. Klik hier voor ons assortiment (via bol.com).

Aanvullingen voor dit artikel? Laat het hieronder in de reacties weten.

5 reacties op “Missende of kapotte onderdelen in doos”

  1. Ik heb dit al drie keer gehad, en drie keer via de LEGO klantenservice de ontbrekende blokjes toegestuurd gekregen. Doen ze niet moeilijk over en is gratis (komt via de post).

  2. Ik heb een oud lego set waar zeker weten meerdere verschillende onderdelen ontbreken. Hoe weet ik welke bouwsteentjes ik nodig heb om de doos weer compleet te maken en het bouwset op basis van de tekening te kunnen maken?

    1. Je kunt hiervoor kijken op de bouwtekeningen. Op de LEGO website kun je de oude bouwtekeningen downloaden (mocht je die niet meer hebben). Voor LEGO dat na 2006 is verschenen vindt je de lijst met onderdelen sowieso op de achterkant van de instructieboekjes. Je kunt op de website van de Deense speelgoedfabrikant ook de lijst met onderdelen vinden door het nummer van het bouwset in te typen bij Bricks & pieces (klantenservice). Daar kun je ook de vervangende / missende onderdelen opnieuw bestellen, die worden dan gratis bezorgd.

  3. Van de set Lego friends nr 41013 is het telefoontje gebroken met. Het nummer 6038640 enook ontbreekt het poesje met nummer 3006843 graag wil ik u vragen of deze door u vervangen kunnen worden om de set compleet te maken

  4. Ik ben de Volvo kiepwagen aan het bouwen.
    Van het setje (zakjes) nr. 1 hou ik een paar kleine steentjes over.
    Heb ik wat vergeten of zijn er een paar stukje te veel in de zakjes gedaan,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *