Ga naar de inhoud

Meisjes stimuleren en motiveren voor techniek met LEGO

  • door

Er is een tekort aan techneuten en ingenieurs op de arbeidsmarkt. Iedereen met een opleiding in die richting kan in razend tempo aan een goed baan komen. Desondanks zijn er te weinig jonge mensen die kiezen voor een technische opleiding. Vooral meisjes kiezen zelden voor een dergelijke opleiding. Onze stelling: meisjes moeten als kind vaker met LEGO spelen. Ze ontwikkelen daarmee essentiële vaardigheden voor het leven en krijgen wellicht ook interesse in techniek.

Schoonheid, verzorging, huishouden

Wie een willekeurige speelgoedgids openslaat komt al snel tot de conclusie dat meisjesspeelgoed vaak gericht is op stereotypen zaken, zoals schoonheid, verzorging en magie. Daar is niks mis mee en menig meisje vindt dit ook gewoon leuk speelgoed, maar het is geen speelgoed dat bekend staat dat het de creativiteit en andere vaardigheden bevordert. Stereotyperende speelgoed heeft een negatief effect op het zelfbeeld van jonge meisjes, die daardoor later ook minder geneigd zijn om een carrière te ambiëren in de richting van nu nog iets als typisch mannelijk beschouwd: techniek.

Verschillen tussen man en vrouw worden kleiner

In een samenleving waar de verschillen tussen mannen en vrouwen steeds kleiner worden lijkt het daarom niet meer dan normaal dat ook het speelgoed voor meisjes en jongens verder naar elkaar toetrekt. De tijd dat techniek alleen iets voor mannen is, is allang voorbij. Desondanks laten rolmodellen die door het speelgoed worden afgebeeld vaak veel te wensen over. Vrouwelijke personages zijn vaak alleen bezig met mooi zijn en het zorgen voor zichzelf en anderen. Terwijl mannelijke personages een verscheidenheid aan rollen vertegenwoordigen, van techneut tot autocoureur en de grote redder van de wereld. De stimulerende effecten van LEGO op kinderen kan hiervoor de oplossing zijn.

Stimuleren van creativiteit

LEGO heeft een belangrijk stimulerender effect op kinderen. Of het kind nu wel of niet de techniek in wilt, bouwsteentjes zijn leerzaam speelgoed. Door te bouwen en spelen met LEGO traint het kind creativiteit, ruimtelijk inzicht, analytische vaardigheden, probleemoplossend vermogen en de fijne motoriek. Dat zijn nuttige vaardigheden in het latere leven, voor zowel kinderen met als zonder een interesse in techniek. Bijna elk kind vindt het leuk om met LEGO te spelen. En als door het spelen met bouwsteentjes meer meisjes interesse krijgen voor techniek is dat mooi meegenomen! Laat je (klein)dochter dus ook eens met dit leerzame speelgoed kennismaken, bijvoorbeeld met de LEGO Friends serie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *