Ga naar de inhoud

Legopoppetjes zijn steeds grimmiger gaan kijken

Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben vastgesteld dat Lego-figuurtjes de laatste jaren steeds grimmiger zijn gaan kijken. In een daarop volgend onderzoek, waarover we eerder een artikel schreven, constateerden ze ook dat er steeds meer wapens in de LEGO sets te vinden zijn.

Sterk veranderd

Dat de gezichten van de minifig’s, zoals de minifiguurtjes in LEGO door kenners worden afgekort, de afgelopen 20 jaar sterk aan het veranderen zijn en het aantal gezichtsuitdrukkingen steeds verder wordt uitgebreid, is ons niet ontgaan. Minifigs zijn ontworpen als kleine mensjes om de LEGO-wereld te bevolken. Ze bestaan uit een onderlijf met twee beweegbare benen aan een heupgewricht, een bovenlijf, 2 losse armen uit één stuk, 2 losse handen (meestal geel) en een hoofd met een gezicht. De gezichtsuitdrukkingen bepalen mede de uitstraling en toepassing van het poppetje, passend bij het LEGO set.

Gezichtsuitdrukkingen en emoties

Het gezicht van de poppetjes bestond vroeger geheel uit een licht vrolijk glimlachende gelaatsuitdrukking. Later kwamen er ook hoofdjes met een open mond, een bril en littekens bij. De afgelopen 10 jaar is het aantal verschillende gezichtjes ineens in een sneltreinvaart gekomen. In die tijd zijn er vele 1000’en gezichtsuitdrukkingen bij gekomen.

Niet alleen is het aantal hoofdjes sterk toegekomen, ook de gezichtsuitdrukkingen zijn diverser geworden. In het verleden waren de meest voorkomende gezichtsuitdrukkingen van de LEGO poppetjes blijdschap en boosheid. Opvallend genoeg blijkt uit het onderzoek dat het aantal blije hoofdjes in de afgelopen 20 jaar sterk is afgenomen. Daarvoor zijn nu emoties als afkeer, angst, blijheid, boosheid, verbazing en verdriet voor in de plaats gekomen.

Aangepast op de thema’s

De meeste gezichtjes zijn aangepast aan het thema waar ze bij worden geleverd. Neem bijvoorbeeld de ninjango of star wars series. Daar zijn op de gele huid littekens, speciale space brillen en andere gadgets getekend. Maar niet alleen bij deze sets, maar vrijwel in de gehele LEGO lijn, wordt het vriendelijk vrolijk glimlachende gezicht steeds vaker vergezeld of zelfs vervangen door hoofdjes die rare grimassen op hun gezicht toveren.

De tijd zal leren of door de toename van de wat grimmigere en onvriendelijkere gezichtsuitdrukkingen kinderen dezelfde positieve vriendelijke associaties hebben met lego als dat de huidige volwassen dat hebben, of dat ze later toch vooral de gezichten van conflict herinneren.

Klik hier voor ons volledige assortiment LEGO. Wij verkopen via de webshop van BOL.com

1 reactie op “Legopoppetjes zijn steeds grimmiger gaan kijken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *