Ga naar de inhoud

LEGO voor meisjes

  • door

LEGO is zich de afgelopen jaren specifieker op meisjes gaan richten. Hoewel we eerder al zagen dat LEGO zeker niet alleen voor jongens is, want meisjes kunnen immers met dezelfde bouwstenen iets typisch meisjesachtig als een manege of beautysalon maken. En als ze dat willen, kunnen ze er net zo goed iets, stereotyperend jongensachtig, een raket, auto of huis mee bouwen. De bouwsteentjes zijn dus universeel voor jongens en meisjes.

Lego en meisjes

Uit onderzoek van LEGO zelf blijkt dat meisjes net zo graag bouwen met LEGO als dat ze er mee spelen. Zo blijkt dat meisjes systematischer bouwen dan jongens, ze volgen vaak netjes de voorschriften op. Er mogen best wat stoere elementen in zitten. LEGO voor meisjes moet dus zowel een bouwcomponent met bouwsteentjes en instructies bevatten, als kant en klare uit de doos speelelementen. Uiteraard mogen we daarbij ook niet vergeten dat de meeste meisjes toch een voorkeur hebben voor wat vrolijkere en meisjesachtige kleuren als roze en andere pastelkleuren.

Ook blijken ze volgens het onderzoek van de bouwsteentjesfabrikant een voorkeur te hebben voor de wat meer puberachtige levensstijl (zoals veel tv series op Zapp en Nickelodeon ook laten zien) en vinden ze dagdagelijkse situaties zoals een gezin, winkelen, naar de kapper of strand gaan erg interessant. Tenslotte is er ook een groep meisjes dat, vaak opnieuw onder invloed van TV, graag speelt met wat meer fantasiefiguren als elfjes en prinsessen, of wat realistischer pony’s en paarden.

Friends

Voor in de voorgaande alinea besproken doelgroep heeft de bouwsteentjesfabrikant speciaal het op meisjes gerichte Friends assortiment opgezet. De sets zijn opgebouwd rond vijf goede vriendinnen, elk met een eigen, unieke persoonlijkheid en uitstraling, die wonen in een mooie stad met allerlei dieren om te verzorgen, winkels om te bezoeken en huizen om in te wonen. De sets bevatten allerlei leuke accessoires en originele details.

De poppetjes uit de friends serie hebben het vertrouwde formaat van de normale minifigs, maar zijn veel realistischer en gedetailleerder. De figuren zijn tevens ‘bouwbaar’: het haar en zelfs het hele hoofd van elk poppetje is vervangbaar. Er wordt ook veel aandacht besteed aan het leven binnen de gebouwen. Er zijn meubels, er is inrichting en de verdiepingen zijn eenvoudig van elkaar af te halen. Iets wat bij de normale LEGO bouwwerken minder gebeurd.

De sets worden goed ontvangen door meisjes. In 2013 brak deze lijn alle verkooprecords. Het is een van de best verkopende producten van de bouwsteentjesfabrikant. De fabrieken konden de vraag niet aan. Een bewijs dus dat de meeste meisjes het speciaal op meisjes gerichte LEGO erg leuk vinden. Klik hier voor ons assortiment Friends LEGO.

Stereotypering

Wij kunnen ons voorstellen dat u dit artikel leest en denkt ‘wat worden hier een hoop stereotypische vrouwelijke of mannelijke activiteiten beschreven’. Dat klopt ook, want stereotypering maakt het makkelijk voor mensen om te structureren en te categoriseren, maar dat betekent niet dat het altijd nodig is om een categorie jongens en meisjes aan te brengen. In  de inleiding beschreven we immers al dat de bouwsteentjes juist universeel zijn. Het kind kan er mee maken wat hij of zij zelf wil, door fantasie en creativiteit te gebruiken. En juist die laatste dingen zijn kinderen uitermate goed.

Ook de bouwsteentjesfabrikant beseft dat stereotypering eigenlijk helemaal niet nodig is. Het heeft dan ook een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de nieuwste LEGO sets, met name in de sets die behoren tot de CITY lijn. Daar vindt je zowel mannelijke als vrouwelijke figuurtjes, die niet typische stereotypische activiteiten doen. Zo is er een vrouwelijke bouwvakker/schilder, loopt een man achter de kinderwagen en zijn er vrouwelijke astronauten en onderzoekers. In het etenskraampje staat zowel een man als  vrouw achter  de toonbank. Klik hier voor ons volledige assortiment LEGO. Wij verkopen via de webshop van BOL.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *