We schreven eerder al over de aankondiging, maar LEGO gaat de plastics in de bouwsets verduurzamen. Dat kondigde de fabrikant twee jaar geleden aan, met als doel om in 2030 al het speelgoed van bio plastic te maken. De bouwsteentjes zijn nu nog gemaakt van aardolie, maar inmiddels is informatie naar buiten komen dat de Deense speelgoedfabrikant nog dit jaar de eerste sets met plantaardig materiaal gaat produceren. De steentjes worden nu nog gemaakt van aardolie, maar worden op termijn vervangen door voor een plantaardige variant.
Planten en bomen van plantaardig plastic
Niet geheel toevallig gekozen zullen de eerste steentjes van plantaardige grondstoffen in de vorm van bomen en planten verschijnen. Deze steentjes worden toegevoegd aan verschillende bouwsets in verschillende thema’s waaronder Lego City en Ninjago. Het uiteindelijke doel is om de komende jaren alle plastics van aardolie uit te faseren en te vervangen voor vriendelijkere varianten, zonder daarbij aan kwaliteit en veiligheid in te boeten.
Basisgrondstof: suikerriet
De basisgrondstof voor deze nieuwe bioplastics bestaan onder andere uit suikerriet waar polyethyleen uit wordt gewonnen. Door een bewerkingsproces ontstaat een plastic dat dezelfde kwaliteit heeft als het huidige plastic van aardolie. Uiteraard denkt LEGO ook na over de keten van basis grondstof naar eindproduct. De suikerriet wordt daarom duurzaam verbouwd. In de toekomst komen er waarschijnlijk nog andere plantaardige materialen die eveneens de huidige plastics kunnen gaan vervangen.
Duurzaamheid volgens LEGO
Wat moet het materiaal opleveren? Lego wil met deze materialen op termijn minder gebruik maken van fossiele brandstoffen, impact hebben op de verbetering van leefomstandigheden van mensen (ook sociaal) en de bijdrage aan klimaatverandering door het productieproces beperken. Duurzaam voor de Deense bouwsteentjesfabrikant betekent dat ze minder impact willen hebben op de omgeving en het milieu.
Kwaliteit blijft minimaal gelijk
De duurzame steentjes zijn technisch identiek aan de traditionele plastic steentjes. Ze zijn net zo sterk, net zo veilig, net zo oerdegelijk en gaan generaties mee. Het is een eerste stap richting een groenere toekomst. In 2030 wil het bedrijf duurzame materialen voor zijn kernproducten en verpakkingen gebruiken. De speelgoedreus wil zo koploper in duurzaam speelgoed worden maar daarbij de kwaliteit minimaal te behouden. De bioplastics moeten net als acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) op basis van aardolie, een sterk en stijf plastic leveren dat ervoor zorgt dat Lego-steentjes zo lekker op elkaar klikken.