Ga naar de inhoud

LEGO lijmen?

LEGO blokjes of poppetjes aan elkaar lijmen is een beetje een doodzonde volgens de die-hard-fans van het plastic bouwsteentje. De blokjes zijn namelijk zo gemaakt dat ze zonder te verlijmen, smelten of tapen op elkaar blijven zitten. Toch kunnen er redenen zijn om LEGO wel aan elkaar lijmen, bijvoorbeeld omdat er een onderdeeltje kapot is.

Waarom wel en waarom niet lijmen?

De meest gehoorde reden om te lijmen is als er een stukje LEGO of een onderdeel is afgebroken. Daarnaast zijn er ook mensen die een bouwsel permanent aan elkaar willen maken, bijvoorbeeld omdat de kinderen er erg wild mee spelen, waardoor het elke keer uit elkaar valt. Ook kan het voorkomen dat (oudere) bouwsteentjes niet stevig op elkaar blijven zitten. Lijmen kan dan een uitkomst bieden. Tenslotte zijn er ook mensen die een beetje vals spelen. Bijvoorbeeld als het niet lukt om iets op de normale constructie manier (blokjes die op elkaar klikken) of met technieken te bouwen.

Het lijmen van een kapot onderdeeltje is de normaalste zaak van de wereld (maar je kunt ook gewoon een nieuw onderdeel bestellen, lees hier meer). De meningen zijn verdeeld over het aan elkaar lijmen van LEGO blokjes om een bouwwerk te maken. Tegenstanders van het permanent aan elkaar vastmaken van blokjes zijn van mening dat één van de mooie eigenschappen van LEGO is dat je er steeds wat anders van kunt maken. Dat lukt niet meer als je het lijmt. Bovendien is het juist de uitdaging om met de bouwtechniek iets moois en stevigs te kunnen maken. Hulpmiddelen als plaksel gebruiken is dan een beetje vals spelen. De standaard bouwblokjes zijn immers zo gemaakt dat ze stevig op elkaar klemmen zonder dat daarvoor iets nodig is, maar toch stevig zijn. LEGO lijmen is dus helemaal niet nodig. Als je er later spijt van krijgt kan je niet meer terug.

Welke lijm gebruiken om LEGO?

Wil je LEGO lijmen omdat er een onderdeel is afgebroken of je constructie steviger maken? Het beste kun je bouwpakket- of modelbouwlijm gebruiken. Dit komt omdat het plastic waarvan de bouwsteentjes gemaakt zijn niet altijd goed plakt met anderen varianten. Ook kun je Butyrolacton (dat is wat ze bij LEGO ook gebruiken) of PVC lijm gebruiken.

Bouwsteenjeswinkel.nl is de LEGO webshop van Nederland en België. Klik hier voor ons assortiment (via bol.com).

1 reactie op “LEGO lijmen?”

  1. heb de titanic gekocht en gemaakt maar moeizaam de steven zit te losje in elkaar als ik het wil opzetten gaat het ondergedeelte zo eraf goed inelkaar gezet maar toch dat wil ik gaan lijmen maar het moet wel goede lijm zijn die gebruikt mag worden voor lego

    bedankt voor uw aandacht gr p. speel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *