Ga naar de inhoud

LEGO dozen wel of niet bewaren?

Onze zoon krijgt nu 3 jaar lang elke jaar wel wat nieuw LEGO speelgoed voor zijn verjaardag of sinterklaas. Gedurende die tijd hebben we al deze bouwsets opgebouwd en een aantal weer afgebroken. De bouwsteentjes bewaren we echter nooit in de doos maar in een grote verzamelbak. En nu komt ons dilemma: we hebben nog wel al die dozen rondslingeren in kasten en op zolder.

Bewaren voor later

In eerste instantie bewaarde we deze lego dozen met het idee om de LEGO sets later weer te verkopen, immers de bouwsteentjes behouden hun waarde en zijn erg populair in de tweedehands markt. Bovendien verdwijnt elk jaar 30-40% van de LEGO-sets van de markt en worden de oudere sets dus al snel een verzamelaars object dat tegen een mooie prijs verkocht kan worden. Zeker als ze compleet zijn met doos en instructies. De dozen die je nu in handen hebt worden wellicht nooit meer gemaakt.

Nadeel is echter dat deze dozen heel veel ruimte in beslag nemen. Daarbij komt dat de originele bouwdozen vaak ook nog verschillende afmetingen hebben en daardoor lastig te bewaren zijn in andere dozen. Je slaat als het ware een hoop loze ruimte op door de dozen heel te laten.

Wel bewaren: plat maken

Uiteindelijk hebben we een afweging gemaakt van het dilemma en besloten de oude LEGO dozen wel te bewaren. Vanwege ruimte gebrek op zolder wordt het wel een compromis. De kartonnen dozen maken we plat door ze uit elkaar te halen. Daardoor zijn ze bij het opnieuw in elkaar zetten misschien iets minder stevig en origineel, en brengen daardoor tweedehands minder geld op, maar slaan we geen lucht / loze ruimte op.

oude-lego-dozen-plat-bewaren
De boekjes doen we in elke doos, zodat die netjes bewaard blijven op de originele plaats. Als we straks alsnog beslissen dat we de LEGO niet willen gebruiken maar voor het nageslacht willen bewaren gooien we de dozen alsnog weg. De enige reden voor ons om ze te bewaren is de intentie om ze later door te kunnen verkopen aan verzamelaars.

Bewaren jullie de dozen of gooien jullie ze bij het oud papier? Hebben jullie nog aanvullende tips?

1 reactie op “LEGO dozen wel of niet bewaren?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *