Ga naar de inhoud

Lego bouwplaten kopen: met nopjes, wegen en andere vormen, kleuren en structuren

Bouwplaten zijn een essentieel onderdeel van LEGO. Ze vormen de basis, oftwel de fundering, voor veel creaties. De bouwplaten bepalen de stevigheid van gebouwen en objecten, en maken dat je ze eenvoudig in het geheel kunt verplaatsten. Op de platen kun je blokjes klikken, figuurtjes zetten en een omgeving creëren die past bij jouw fantasie. Er zijn basis bouwplanten met alleen nopjes, maar ook bouwplaten met wegen, rotsen, riviertjes, grasland en woestijn. Ze zijn te koop in verschillende kleuren en in verschillende formaten (groot en klein). Ze zijn wat ons betreft onmisbaar voor wie met de bouwsteentjes wil spelen en bouwen.

Basis bouwplaten

De basisbouwplaten zijn er in verschillende kleuren ondergrond. Van bruin tot licht groen, van blauw (water) tot zandkleurig, en van donkergroen tot grijs. Groen (gras) en grijs worden het meest verkocht met op de derde plaats de zandkleurige platen.

De grondplaten zijn er tevens in verschillende formaten. De grootste standaardmaat is ongeveer 48 x 48 nops (= 38 x 38 cm). Daarna komen de grondplaten van 32 x 32 nops (= 25 x 25 cm) en de plaatjes van 16×16 noppen. Tenslotte zijn er ook nog kleinere, van 8×16 tot 6×12. De bouwplaten vormen het perfecte uitgangspunt om je LEGO® creaties te bouwen, uit te stallen, te vervoeren en ermee te spelen.

Bouwplaten met wegenstructuur

Omdat veel van de LEGO wereld zich afspeelt in een van bouwsteentjes gemaakte stad zijn er ook bouwplaten met een deel gladde wegenstructuur en een deel nopjes. Deze bouwplaten met wegenstructuur, ook wel LEGO wegenplaten genoemd, hebben een vast formaat. Er zijn platen met rechte stukken weg, kruisingen, t-splitsingen en scherpe en flauwe bochten. De wegen zijn voorzien van belijning en vaak zijn deze wegenplaten grijs van kleur. Het gladde deel kan niet bebouwd worden, de rest van de plaat bevat wel nopjes. Wij combineren deze wegenstructuur bouwplaten met de basis bouwplaten om zo onze LEGO CITY vol met bouwwerken en voertuigen te bouwen.

Bijzondere bouwplaten

Themasets bevatten vaak bijzondere bouwplaten. Bekend zijn bijvoorbeeld de bouwplaten met rotsen waarop je een kasteel bouwt, de basisplaat voor de brandweerkazerne (3 garages) of een voetbalveld. In de meeste gevallen heb je er alleen wat aan voor het desbetreffende set, maar soms kun je ze ook gebruiken voor je eigen idee. Deze bouwplaten zijn bijna niet los te krijgen en bieden wij dan ook niet aan. Je kunt ze alleen kopen door het complete bijbehorende LEGO set te kopen. Soms worden ze ook wel tweedehands aangeboden op o.a. marktplaats, maar vaak betaal je daar vrij veel geld voor, zijn ze vaak vies en niet altijd meer in goede staat.

5 reacties op “Lego bouwplaten kopen: met nopjes, wegen en andere vormen, kleuren en structuren”

  1. Lego wegenplaten vormen in mijn sets vaak de basis. De straten en omliggende wegen bepalen voor een belangrijk deel de structuur van mijn ‘plastic fantasie stadje’.

    Ik heb hiervoor dus meerdere wegenplaten gekocht, zodat ik een klein stadje kon maken. Kleinere bouwplaatjes heb ik vastgemaakt aan die platen met wegenstructuur. Zo heb ik een winkelstraat gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *