Ga naar de inhoud

LEGO bouwplaten en steentjes van elkaar halen

  • door

LEGO onderdelen zijn zo gemaakt dat ze goed vast aan elkaar blijven zitten. Dit zorgt er voor dat je sterke bouwwerken kunt maken, die niet zomaar uit elkaar vallen. Het nadeel van deze eigenschap is dat het soms lastig kan zijn om de steentjes van elkaar los te krijgen, dat geldt met name voor bouwplaatjes.

Muurvast

Het komt wel eens voor dat je twee van die dunne plaatjes of bouwsteentjes muurvast op elkaar vast hebt zitten. Ze zijn vaak maar lastig met de hand van elkaar af te halen. Het gebruik van je nagels, tanden of hulpmiddelen als een scherpe schaar, mes of schroevendraaier om ze los te maken is geen goed idee, maar hoe krijg je ze dan van elkaar?

Brick separator

De Deense speelgoedfabrikant heeft daar wat op bedacht. Om LEGO bouwplaatjes, bouwstenen en andere constructievormen van elkaar los te halen hebben ze een speciaal hulpstuk ontwikkeld. Met een zogenaamde Brick Separator (in het Nederlands ook wel ‘Stenenwipper’) kun je de bouwsteentjes van elkaar scheiden. Dit hulpmiddel oefent precies de juiste kracht op de juiste plek uit om gemakkelijk die kleine stukjes uit elkaar te halen. De LEGO separator koop je hier.

Hoe werkt het

Als je meerdere steentjes of plaatjes op elkaar vast hebt zitten zet je de separator vast op twee nopjes en druk je hem naar beneden. Het bovenste plaatje komt zonder moeite los, veel beter dan met je nagels. Het kan echter ook voorkomen dat je maar twee plaatjes op elkaar hebt zitten. Dan werkt de separator niet goed, want je kunt de hefboomwerking niet benutten. Met twee van de LEGO separator hulpmiddelen lukt dat wel. Bevestig er eentje onder en eentje boven en druk de bovenste naar beneden. Tenslotte kun je er ook vlakke tegeltjes mee verwijderen. Het apparaatje heeft namelijk een randje dat je precies onder de tegels op een bouwplaatje kunt zetten en vervolgens omhoog kunt drukken.

De LEGO separator is als steentjes uit elkaar helper dus onmisbaar en scheelt een hoop frustratie. In 2012 heeft LEGO zelfs een nieuwe versie van dit onmisbare hulpstuk bedacht, waarmee je naast platen en stenen ook assen en wielen los kunt maken.

Bouwsteenjeswinkel.nl is de LEGO webshop van Nederland en België. Klik hier voor ons assortiment (via bol.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *