LEGO blokjes zijn zoals we allemaal wel weten gemaakt van plastic. Met de snelle opmars van 3D printers en het vervallen van het patent van de Deense speelgoedfabrikant op het ontwerp van de bouwsteentjes, komt het zelf maken van je eigen bouwpakketten binnen handbereik. Of toch niet? In dit artikel staan we stil bij de kansen en ontwikkelingen van deze nieuwe technologie voor fans van het Deense constructie speelgoed.
Opmars 3d printen
3D printen is anno 2017 steeds toegankelijker geworden. 3D printers worden steeds beter en goedkoper en zijn al lang niet meer voorbehouden aan bedrijven en universiteiten. Voor enkele honderden euro’s kan je als consument al een goede printer aanschaffen. Dat gebeurt dan ook in toenemende mate. De snelle ontwikkeling van 3D-printen zal de bescherming van design, octrooien, auteursrecht en merknamen lastiger maken als het kopiëren van producten via deze technologie steeds eenvoudiger wordt voor een groot publiek. Dat geldt zeker voor LEGO.
Patent bouwsteentjes
Is het bekende LEGO bouwsteentje dan niet beschermd door een patent? Oftewel, mag je het wel zelf printen? Tot 1998 had de Deense fabrikant het patent op de zo kenmerkende bouwsteen met de nopjes op de bovenkant en de buisjes in de holle onderkant van de steentjes. Nu dat patent verlopen is mogen gelijkvormige bouwsteentjes ook door andere fabrikanten worden geproduceerd en verkocht. Ook iemand die thuis de beschikking heeft over een printer. Wel is het zo dat de minifiguurtjes en veel andere onderdelen nog wel gepatenteerd zijn. Die mogen dus niet zomaar nagemaakt worden. Ondertussen heeft LEGO de trend van printen ook erkend en is het naar verluid op zoek naar mogelijkheden om in te spelen op deze veranderingen.
Wat heb je nodig om zelf blokjes te printen?
Voor het zelf printen van LEGO heb je slechts een beetje (ABS) plastic, een goede printer en de juiste (open-source) software nodig. Daarnaast moet je op zoek naar het digitale 3D model om de printersoftware instructie te geven wat te printen. Modellen van de bouwsteentjes zijn te vinden op het internet, evenals illegale tekeningen voor onderdeeltjes en figuurtjes.
De mogelijkheden zijn eindeloos
Hoewel het nog maar de vraag is of het prijstechnisch interessant is om met de huidige techniek grote hoeveelheden bouwsteentjes te gaan printen, zijn de mogelijkheden van het zelf printen eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan het printen van je hoofd voor op een minifiguurtje. En wat de denken van het zelf ontwerpen van je eigen bouwpakketten. Dat kan nu alleen kan via de Lego Ideas community. Daar bepalen fans samen met het merk welke selectie nieuwe ontwerpen er in de winkel komen te liggen. Ontwerpen van fans die niet geproduceerd worden door de fabrikant zelf kunnen dan alsnog gerealiseerd worden door hobbyisten.
Trouw blijven aan het merk of kansen benutten?
De echte impact die 3D-thuisprinten gaat hebben, ligt misschien nog een aantal jaren voor ons. Zeker voor de doorsnee consument. Zeker is dat 3D printen mogelijkheden biedt voor LEGO fans met een bovengemiddelde interesse in nieuwe technologie, die zelf nieuwe bouwwerken willen maken en op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen.
Alhoewel je ook zou kunnen stellen dat een fan dicht bij zijn merk moet blijven en het alleen houdt bij originele LEGO onderdelen en geen namaak. Wat vinden jullie?
Klik hier voor ons volledige assortiment LEGO. Wij verkopen via de webshop van BOL.com
Ik verwacht dat LEGO hier op in gaat spelen met een eigen printdienst voor fans. Bijvoorbeeld het downloaden van tekeningen via de LEGO ideas community. Ze gaan natuurlijk hun best doen om deze bedreiging ten goede te keren. Dat hoop ik in ieder geval ten harte, want het zou zonde zijn als dit op den duur het einde van dit leuke speelgoed zou betekenen.
Interessant artikel!
Gr.
Marnix
As we speak ben ik nu de eerste Lego-steen aan het printen (printer van 150 euro, kosten van het 4×2 steentje, inclusief stroom: € 0,05)
Gaat natuurlijk verder nergens over, maar het leuke is dat ik zo’n steentje dus kan aanpassen, Mijn eigen tekst er op bijvoorbeeld, of in ongebruikelijke vormen printen.
hoi,
welke printer heb je ?
Mvgr
Hoi ik ben bezig met een Lego technic moc en het voertuig dat ik nabouw heeft een specifieke graafbak en is dus niet verkrijgbaar als standaard lego onderdeel. Ik zoek iemand die dit 3d wil printen voor me. Zou jij me hiermee kunnen helpen? Gr ward
Waar koop je jouw filament en hoeveel gram zit er in een Lego blokje
Waar koop je jouw filament en hoeveel gram zit er in een Lego blokje
Hoi,
Dit is wel oud artikel.
Maar vraag het gewoon.
Ik wil lego 3D printen, bijv. oudere componenten die niet meer verkrijgbaar zijn, of aangepaste stenen voor MOC’s
De vraag is wat heb ik nodig?
Heb nog geen printer en nog geen ervaring.
Waar haal je die bouwtekeningen van componenten vandaan? Groetjes Jeroen