Ga naar de inhoud

Is LEGO steeds gewelddadiger aan het worden?

Eerder beschreven we al dat LEGO het assortiment verder aan het uitbreiden is met op meisjes gerichte bouwsets. Aan de andere kant van het spectrum lijkt er echter ook een trend gaande te zijn dat bouwsets alsmaar gewelddadiger worden. Is dat ook zo, of is dat maar een gevoel?

Steeds meer wapens

“Lego vecht met wapens om aandacht kinderen” en “leef je agressie uit met LEGO”. Zomaar twee pakkende krantenkoppen van twee artikelen geschreven naar aanleiding van een onderzoek van een Nieuw-Zeelandse Universiteit. Dat onderzoek concludeert dat het kinderspeelgoed barbaarser wordt, met een groeiend aantal wapens in de bouwdozen en steeds vaker oorlog of ander geweld als thema.

De onderzoekers hebben bijna 40 jaar aan LEGO catalogussen bekeken en concluderen dat op ongeveer 40% van de pagina’s wapens te zien zijn of dat er sprake is van ‘conflicten’. Sinds 1978 (toen het eerste Lego-ridderkasteel uitkwam) zijn volgens het onderzoek ook steeds meer brute elementen in het speelgoed stopt. Inmiddels bestaat, zo blijkt uit het onderzoek, zo’n dertig procent van al het uitgebrachte speelgoedmateriaal uit Lego-zwaardjes, lightsabers, pistolen, superblasters en andere Lego-wapentjes.

Moeten de bouwsteentjes en figuurtjes steeds spannender gemaakt worden om, in het tijdperk van – misschien nog wel gewelddadigere – computerspelletjes, de aandacht van kinderen te blijven trekken? Dat durven wij niet met zekerheid te stellen. De wat gewelddadigere figuurtjes staan immers in de schap naast andere totaal niet gewelddadige situaties zoals LEGO City.

Cultuur en trends zijn leidend

Volgens de onderzoekers ligt dat niet per se aan Lego, maar aan een algemene trend. Superheldenfilms, extreem bloederige series, wrede oorlogsgames; populaire cultuur wordt steeds explicieter en agressiever. LEGO haakt aan op deze cultuur (en daarmee de vraag van kinderen) met kleine hakbijltjes en shotguns. En ook de bouwsteentjesfabrikant zelf vindt dat conflict steeds normaler is geworden in onze samenleving. We lezen er over op het internet, na een incident verschijnen er direct filmpjes op internet en de meest populaire computerspelletjes gaan over vechten, schieten en overleven. Net als de andere speltypes hoort conflictvoering bij de ontwikkeling van een kind, is dan ook de mening van LEGO.

Het klopt dus wel dat het aantal wapens in sets is gestegen, er zitten steeds meer wapens in de doosjes dan vroeger. Wij vinden het echter wel belangrijk om daar nuance in te brengen. Meer wapens betekent niet direct dat LEGO in zijn algemeenheid gewelddadiger is geworden. De toename aan zwaardjes, pistolen, kanonnen, oorlogsvoertuigen en andere wapens komt vooral doordat LEGO de afgelopen 10 jaar meer sets van (commercieel interessante) thema’s als Star Wars en Lord of the Rings maakt.

Aanvulling op het assortiment

De conclusie dat Lego „gewelddadiger” is geworden is dan ook kort door de bocht. Neemt niet weg dat thema’s als ninjago en space knights tot de populairste sets van de speelgoedfabrikant behoren en er dus wel behoefte is (consumenten / ouders) aan die wat gewelddadigere sets. Het spelelement van wapens en conflict moet dan ook wat ons betreft onderdeel uitmaken van het assortiment van LEGO. Op de eerste plaats speelt het in op de vraag. Op de tweede plaats omdat er vooralsnog geen enkel bewijs is dat het naspelen van conflicten, kijken naar agressie of het gebruik van speelgoedpistooltjes schadelijk is voor de ontwikkeling van een kind. Tenslotte bevatten sommige sets en onderdeeltjes oorspronkelijk geen wapens, maar je kunt ze er met creativiteit en fantasie wel van maken. Dat is de aard van het speelgoed.

Kijk eens rond op onze website, wellicht vindt je hier LEGO dat aan je verwachtingen en budget voldoet. Klik hier voor ons volledige assortiment LEGO. Wij verkopen via de webshop van BOL.com

4 reacties op “Is LEGO steeds gewelddadiger aan het worden?”

  1. Het is dat jullie ons er op wijzen. Het was mij nog niet opgevallen, maar nu je het zegt… Ach, als kind vond ik het erg leuk om riddertje te spelen of space oorlogen uit te vechten. Niks nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *