Dat nieuwe LEGO, maar zeker ook tweedehandse steentjes, in het verleden duur waren is iets wat wij allemaal weten. Verrassend genoeg blijkt de prijs van nieuwe LEGO blokjes, en daarmee van nieuwe sets, de afgelopen jaren gedaald te zijn.
De prijs van een blokje lego door de jaren heen
Op basis van de website brickset.com hebben we de prijs was van LEGO sets die in 1980 werden aangeboden en de prijs van LEGO dozen die nu in de winkel liggen vergeleken. Op basis van het aantal onderdelen, blokjes en steentjes hebben we de gemiddelde prijs per onderdeel berekend, gecorrigeerd met de inflatie cijfers. Het resultaat van die berekening zie je in onderstaand figuur. De figuur geeft de gemiddelde prijs van een stukje lego door de jaren heen weer, sinds 1980.
Voor wat meer detail zoomen we ook nog in vanaf 1990. Dat ziet dat er zo uit:
Dat geeft een wat onverwacht interessant resultaat. Het gevoel zegt immers dat LEGO juist duurder is geworden en niet goedkoper. Deze gegevens geven een ander beeld. LEGO is juist iets goedkoper geworden. Dat blijkt bij nader inzien, wanneer we naar de prijzen van aangeboden LEGO sets kijken, ook wel te kloppen.
Neem bijvoorbeeld de volgende sets van Bol.com.
HIER SETS WEERGEVEN
Deze sets zijn goed betaalbaar en bieden oneindig veel speelplezier. We concluderen op basis van de gegevens en grafieken dan ook dat LEGO niet duurder maar juist goedkoper is geworden in de afgelopen decennia. De gemiddelde prijs van een blokje LEGO ligt de laatste jaren redelijk stabiel met een prijs tussen de 10 a 13 cent per onderdeel.
Toename van aantal onderdelen per set
Met de data waarmee we de prijs per onderdeel berekend hebben kunnen we ook uitrekenen of het aantal onderdelen per set is afgenomen of toegenomen. Een afname kan immers verklaren waarom LEGO goedkoper is geworden in de afgelopen jaren. Verrassend genoeg blijken nieuwe LEGO sets niet alleen goedkoper te zijn geworden maar is ook het aantal onderdelen toegenomen, met gemiddeld 300 onderdelen per set.
Conclusie
Een blik op deze statistieken kan ons niet anders dan doen concluderen dat nieuwe LEGO sets goedkoper zijn dan enkele decennia ’s geleden. Natuurlijk zijn er speciale thema sets die je een rib uit je lijf kosten, maar die zijn vooral voor de liefhebber interessant en niet voor de consument die een leuk cadeau wil kopen. De gemiddelde prijs van een LEGO set is dan ook de afgelopen jaren gelijk gebleven, zo rond de 40 euro per set. En voor die prijs heb je een prachtig nieuw set, waar vele uren mee gespeeld kan worden. Klik hier voor het assortiment
Bron: Realitypros
Precies, je hoeft niet de grootste dozen te kopen, ook de iets goedkopere hebben ongelooflijk veel speelplezier.
Lego gebruikt tegenwoordig ook veel kleinere stenen. Dat is te zien aan het gemiddelde aantal onderdelen. Waar een auto vroeger 15 a 20 onderdelen was, zijn dat er nu al gauw 30 voor een auto van hetzelfde formaat. Legostenen misschien wel goedkoper geworden, maar ze zijn ook kleiner. Ik vind het dan ook een beetje kort door de bocht om sets van 20 of 30 jaar geleden met die van nu te vergelijken.
Ik kan me helemaal vinden in de reactie van Paul – deze vergelijking over de jaren heen zou ook eens naar het gewicht van sets moeten worden gemaakt.
Zou wel leuk zijn @Eric om het eens weer bij te werken met de prijzen van nu. Als je de prijzen nu uitrekent, dan zul je zien dat de gemiddelde prijs van een steentje richting de 30 tot 50 cent is opgelopen.