Jaarlijks produceren de LEGO fabrieken ongeveer 40 miljard bouwsteentjes. Dat betekent dat de fabrieken dus zo’n 1.960 stenen per seconde maken. Daarnaast worden per jaar 550.000.0000 minifiguurtjes en 650.000.000 banden gemaakt. Duizelingwekkende cijfers, maar hoe worden die vele bouwsteentjes eigenlijk gemaakt?
Hoe LEGO gemaakt worden?
LEGO wordt van (gekleurde) ABS-plastic korrels gemaakt. Er zijn vier grondkleuren: zwart, wit, grijs en transparant. De kleuren worden toegevoegd d.m.v. een zeer sterke kleurstofkorrel. Daarnaast is dit ABS plastic erg sterk, gaat heel lang mee zonder broos te worden of kleur te verliezen en zitten er weinig gevaarlijke stoffen in. Een grote machine verhit een mengsel van ABS-plastic korrels tot een zacht materiaal van zo’n 230-310 graden Celsius. Voor de meeste onderdeeltjes wordt het vloeibare plastic in mallen (vormpjes) gegoten. Dit gebeurd op basis van een injectie techniek. Het gesmolten ABS plastic wordt in een gietmal geïnjecteerd en onder een druk tussen de 25 en 150 ton gezet. De druk is erg belangrijk, deze zorgt er namelijk voor dat de elementen de goede vorm krijgen in de mal.
Na een paar seconden wordt het plastic hard en blijft er een mooi Legoblokje over. De bouwsteentjes kunnen nu via transportbanden worden opgeslagen in hoge stellingen. Als de transportcontainer bij een spuit-giet-machine vol is, geeft de machine een signaal aan een robot. Deze neemt de container dan mee naar de verzamelafdeling. In de fabriek in Billund verplaatsen acht robots 600 containers met elementen per uur. Bij een aantal onderdeeltjes worden nog aanvullende handelingen verricht, zoals het plakken van de gezichtjes van de minifiguurtjes. En al de minifiguurtjes moeten ook nog in elkaar gezet worden. Ook dat doet een machine. De machine zet de verschillende onderdelen met uiterste precisie en druk in elkaar.
[divider]
TIP: LEGO inspiratieboeken
[one_third]365 dingen om te doen met Lego steentjes[/one_third][one_third]Het Lego Ideeënboek (500 ideeën)[/one_third][one_third_last]Het Lego Technic ideeën boek: simpele machines[/one_third_last]
Bekijk ook de Build it boeken (goed geschikt voor jongere kinderen die van duplo naar lego overstappen)
[divider]
Samenstellen van de LEGO-sets
De productie is goed geoptimaliseerd. Slechts 18 op de miljoen LEGO blokjes worden afgekeurd. De machines hebben een nauwkeurigheid van 0,002 millimeter. Omdat de machines zodanig nauwkeurig kunnen werken, worden er bijna geen misvormde of afwijkende blokjes gemaakt. Het grootste gedeelte van het productie proces is geautomatiseerd, er zijn weinig mensenhanden nodig om ze te maken. Per fabriekshal zijn ’s nachts maar twee mensen nodig. Een computer houdt de voorraad van alle blokjes, zwaardjes en bloempotjes centraal bij. Dagelijks wordt gecontroleerd of de fabriek op schema ligt om de maandproductie te halen.
Ook komen bij het samenstellen van de LEGO sets (de verschillende onderdeeltjes in zakjes in een doos) geen mensenhanden aan te pas. Het verzamelen en in zakjes stoppen van de vele verschillende onderdelen van elk set gebeurd volledig computergestuurd. De computer weet waar hij welke blokjes kan vinden en hoeveel onderdelen hij nodig heeft per set. Controle vindt plaats door nauwkeurig te wegen hoe zwaar elk zakje onderdelen is, om zo eventuele foutjes op te sporen. Pas aan het einde van het proces vindt nog controle plaats door een medewerker en worden eventueel de laatste onderdeeltjes en boekjes bijgevoegd.
Waar worden de blokjes gemaakt
In Billund, Denemarken wordt het meeste Lego speelgoed gemaakt. De andere helft van de blokjes wordt in onder andere Mexico, Tsjechië en Hongarije gemaakt. Omdat de productiecapaciteit op dit moment onvoldoende is om aan de stijgende (toekomstige) vraag te voldoen investeert LEGO in de uitbreiding van de fabrieken. Deze fabrieken moeten uiterlijk voor 2022 operationeel zijn. Een toename van de productiecapaciteit betekent dus ook dat LEGO van plan is om nog meer dan de huidige 40 miljard steentjes per jaar te produceren.
Bouwsteenjeswinkel.nl is de LEGO webshop van Nederland en België. Klik hier voor ons assortiment (via bol.com).
Lego!!!!!!!
Lego is cooool
loser
Lego is het coolste wat er is
ijs is cooler
Hoe kan ik van lego fabriek met mijn kinderen bezoeken wat moet ik foen?