Ga naar de inhoud

Hoe LEGO opbergen

LEGO kun je natuurlijk altijd netjes terug in de doos opbergen als uw zoon of dochter het bouwwerk beu is en met iets anders wilt spelen. Toch is dit vaak niet de meest praktische oplossingen. In dit artikel beschrijf ik hoe wij de LEGO van onze zoon netjes opbergen.

Platte bak

opbergox-plat-lego-handigOnze zoon is geen verzamelaar, voor hem maakt het niet uit of de LEGO netjes gesorteerd is, steentje bij steentje. Hij bouwt namelijk vaak niet van de bouwtekeningen maar gewoon op basis van zijn eigen creativiteit en fantasie. Nadat we een nieuw LEGO set hebben opgebouwd volgens het instructieboekje, speelt hij daar een tijdje met veel plezier mee. Wanneer hij het bouwwerk, auto of ander object beu is laten we het hem afbreken.

De losse LEGO bouwsteentjes en figuurtjes belanden dan bij ons niet in de doos terug maar die gooien we gewoon samen in een grote platte bak. In die bak zitten dan vaak al onderdelen van andere sets. Waarom een platte bak? Die is makkelijk onder een bed of bank te schrijven en neemt weinig ruimte in beslag. Bovendien zijn ze stapelbaar. Een platte, niet te diepe, bak is daarnaast handig omdat het daarin mogelijk is alle door elkaar gehusselde bouwsteentjes te doorzoeken naar het onderdeeltje waar je naar op zoek bent. Je hoeft dus niet de hele doos of bak over de vloer uit te kiepen. Wij hebben 3 van deze platte bakken (maar ze zijn er ook in versies van 60 liter) vol met gemengde LEGO staan en zijn er erg tevreden over.

Opnieuw opbouwen van een set

Nu hoor ik u denken: wat doen jullie dan als je zoon een LEGO set volledig volgens de instructie wil herbouwen? Dat vergt dan wat zoekwerk, maar stiekem maakt dat grabbelen en zoeken het bouwen juist leuker dan dat vanuit een netjes op onderdeel gesorteerde manier te doen. Hij en ook wij, vinden het heerlijk om door de platte bak te gaan om de verschillende onderdelen te zoeken. Dat levert eigenlijk nooit problemen op, we vinden de benodigde bouwsteentjes altijd wel terug in de gemengde LEGO bakken. Je kunt je voorstellen dat je als kind extra blij bent dat je een onderdeeltje hebt gevonden en verder naar de volgende stap kunt.

Verzamelaars

verzamelaarEchte verzamelaars en fans zijn meestal wat gestructureerder. Die stoppen de bouwsteentjes vaak netjes gesorteerd in zakjes weer terug in de originele doos, zodat het set netjes compleet blijft en later weer doorverkocht kan worden of exact hetzelfde kan worden opgebouwd. Ook gebruiken ze kleinere bakken of een schroeven bakjes systeem om eventuele losse onderdeeltjes snel voor het pakken te hebben bij het bouwen van hun eigen creaties of inspiratie van het internet. Dat is voor ons, en de meeste kinderen, niet interessant.

LEGO design opberg box

lego-design-opbergboxDaarnaast is er ook een decoratieve doos van LEGO te koop. Deze doos van ongeveer 12 liter is bedoeld voor het opbergen van bouwsteentjes, maar kan ook voor andere dingen gebruikt worden. Als je het ons vraag is het een decoratieve opberg box om een kinder-, keuken- of woonkamer aan te kleden, die niet zo lelijk afsteekt als de standaard plastic dozen. De dozen zijn er in groot formaat (12 liter) (25x50x18cm) en kleinere formaten (o.a. 6 liter) (25x25cm). De dozen zijn er in 9 verschillende kleuren, die vergelijkbaar zijn met de kleur van de bouwsteentjes. De opbergboxen zijn stapelbaar.

Bouwsteenjeswinkel.nl is de LEGO webshop van Nederland en België. Klik hier voor ons assortiment (via bol.com).

1 reactie op “Hoe LEGO opbergen”

  1. De platte bak onder het bed is hier favoriet, al vind ik die speciale lego opbergdozen ook wel leuk staan in zijn kinderkamer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *