Ga naar de inhoud

Hoe kom je er achter welk LEGO onderdeel bij welk bouwset hoort?

Je kent het wel. Je hebt een heel doos LEGO blokjes, al dan niet gesorteerd, en weet dat ze ooit bij een bouwset behoorden. Maar welk bouwset was dat en waar liggen de bouwinstructies ook al weer? Dat overkwam ook Liesbeth. Zij wist dat de bouwsteentjes afkomstig waren uit een LEGO set met waarschijnlijk een racewagen. Ze vroeg ons te helpen met zoeken welk set hoort bij de onderdelen 41747-41748 en 41854, zodat ze de auto opnieuw konden bouwen. Het verloop van die zoektocht en hoe je zelf kunt achterhalen welke steentjes bij welk set horen, lees je in onderstaand artikel.

Een spelt in een hooiberg, maar niet onmogelijk

Het achterhalen welk bouwsteentje bij welk bouwset hoort lijkt onbegonnen werk (‘een spelt in een hooiberg zoeken’). Op de eerste plaats omdat de genoemde onderdelen in veel verschillende sets gebruikt zijn. In dit geval, inclusief de verschillende kleuren versies, in de loop van de jaren in ruim 100 bouwsets. Op de tweede plaats omdat (bij het schrijven van dit artikel) de officiële LEGO website geen mogelijkheid biedt om op onderdeelnummer te zoeken. Op de officiële website kun je alleen op setnummer zoeken (en dat weet je vaak niet meer) of contact opnemen met de klantenservice door middel van een beschrijving van de set en het onderdeel. Dat moet toch anders kunnen dachten we.

Elk onderdeel heeft een eigen nummer

Wat veel mensen niet weten is dat elk onderdeel een aantal unieke nummers heeft (design ID en item nummer). Dit nummer is meestal ergens te vinden op het onderdeel zelf. Het nummer is meestal tussen de 4 en 7 cijfers lang. Heb je het nummer gevonden, dan kun je dat nummer gebruiken om je zoektocht naar het bijbehorende set te vervolgen.

Zoeken op onderdeelnummer

Gelukkig zijn er enkele websites van LEGO fans die ons verder kunnen helpen. Op één van de meest bekendste en grootste – Brickset.com – vonden we een zeer uitgebreide catalogus. In die online catalogus staan alle (of in ieder geval heel veel) losse LEGO bouwsteentjes netjes gecategoriseerd op kleur, nummer, bijbehorend bouwset en nog veel meer informatie. Zoeken in de catalogus gaat als volgt.

 • Ga naar http://brickset.com/parts
 • Vul rechtsboven het nummer van het onderdeel in, in de zoekbalk. Weet je het nummer niet, maak dan gebruik van de drop-down menu’s op de pagina.
 • Je krijgt nu een overzicht van de zoekresultaten. Scrol naar het onderdeel “Parts” en klik op “view all matching parts >>”.
 • Bekijk het onderdeel wat jij hebt liggen / zoekt. Onder elk onderdeel staat een tekst/linkje met ‘in [aantal] sets’. Klik op dit linkje om te zien in welke sets dit onderdeel allemaal gebruikt is.

Set zoeken op basis van een onderdeel

Door op onderdeelnummer te zoeken in de catalogus kun je er achter komen welk onderdeeltje bij welk bouwset hoort. Als je dit vervolgens weet kun je met dit setnummer op zoek gaan naar de bouwinstructies (te downloaden als PDF op brickset of de officiele LEGO website). Eventueel kun je zo ook er achter komen welke bouwsteentjes je nog nodig hebt om dit set te bouwen of ontbrekende onderdelen aanschaffen of het hele set (opnieuw) aanschaffen.

Bouwsteenjeswinkel.nl is de LEGO webshop van Nederland en België. Klik hier voor ons assortiment (via bol.com).
Heeft u tips of aanvullingen voor dit artikel? Laat het dan hieronder in de reacties weten en help andere lezers met het nog makkelijker/beter zoeken van welk onderdeel bij welk set hoort!

7 reacties op “Hoe kom je er achter welk LEGO onderdeel bij welk bouwset hoort?”

 1. Vraag,,

  Ik ben op zoek naar de bouw instructie van setnummer 75021 Republic Gunship.
  Ik kan ze downloaden via internet [zeggen ze]maar vindt het werken uit zo,n boekje voor mij handiger.
  Is zo,n boekje te verkrijgen?
  U zou mij erg helpen.

 2. Ik heb onderdeel 2377 7G en weet niet bij welke set dit onderdeel hoort, ik vermoed bij een boot maar weet het niet zeker, misschien kunt u mij helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *