Begin november bracht LEGO het set ‘Women of NASA’ op de markt. Het speelgoedmerk heeft dit bouwset ontwikkeld ter ere van vier vrouwen die een prominente wetenschappelijke rol speelden binnen de ruimtevaartorganisatie. Direct na lancering waren de bouwsteentjes ten minste 24 uur lang het best verkochte speelgoed op Amazon, en ook nu staat het nog steeds in de top 10 van best verkochte lego bouwset op de Amerikaanse webshop.
De vrouwen van NASA
Het set 21312 Vrouwen van NASA vertelt het verhaal van de vrouwelijke wetenschappers: Sally Ride (de eerste vrouwelijke astronaut), Mae Jemison (de eerste getinte vrouw in de ruimte), Nancy Grace Roman (NASA’s geroemde astroloog en docent) en computer technicus Margaret Hamilton. In het set zitten 231 bouwsteentjes en vier (vrouwelijke) figuurtjes. Je kunt er onder andere de hubble satelliet telescoop en de Space Shuttle Challenger nabouwen. Naast het feit dat deze set leuk is om mee te spelen, is hij ook goed te gebruiken om kinderen wat bij te leren over de geschiedenis van ruimtereizen en de wetenschap op zich.
LEGO idea’s platform
Het bouwset 21312: Vrouwen van NASA is ontstaan in het ideeën platform van lego, waar fans ideeën kunnen aandragen voor nieuwe bouwsets. Door middel van een publieke stemming kunnen ze vervolgens stemmen verzamelen, totdat er genoeg stemmen verzameld zijn om de bouwsteentjes ook daadwerkelijk in productie te nemen. Het idee voor deze Lego-set komt van Maia Weinstock die meer dan 10000 stemmen wist te verzamelen voor dit set. Het is uiteindelijk een leuk en goed uitgewerkt set geworden, met mooie details. Leuk om mee te spelen, maar ook als collectors item.
Vrouwen in de techniek en wetenschap
Met dit bouwpakket speelt LEGO ook in op de vraag om meer vrouwelijke figuurtjes op te nemen in de set. Al jarenlang krijg het merk namelijk kritiek te veel gericht te zijn op jongens en mannen. Al een tijdje is er daarom LEGO Friends, en nu dus ook dit bouwpakket. Elk vrouwelijk figuurtje komt ook met een achtergrond in verband met haar werk bij de NASA. Daarmee wordt ook duidelijk dat techniek en wetenschap ook interessant zijn voor vrouwen, en echt geen banen die aan mannen zijn voorbehouden.