Ga naar de inhoud

Breng je bouwwerken tot leven: batterijen voor LEGO

  • door

Bij de meeste LEGO bouwpakketten moet je zelf je creaties in beweging zetten. De Deense speelgoedfabrikant levert echt ook bouwpakketten waarbij je met behulp van batterijen jouw bouwwerk tot leven brengt. Dit is bijvoorbeeld het geval voor bijna alle treinsets, een aantal LEGO Technic bouwpakketten, Mindstorms en de nieuwe Boost serie. Deze sets bevatten vaak één of meerdere elektromotortjes en verlichtingselementen die met behulp van batterijen worden aangedreven.

Welke batterijen heb ik nodig?

Het juiste type batterijen gebruiken is belangrijk. Welke batterijen je nodig hebt voor het LEGO bouwset vind je in de handleiding van het bouwpakket. Heb je die niet meer, dan staat dit als het goed is ook aangegeven op de batterijenhouder. Afhankelijk van welk set je hebt, werkt LEGO met AA of AAA-batterijen. AA batterijen zijn de standaard batterijen. AAA lijken op AA batterijen maar zijn een stuk kleiner. Het formaat verschilt en dus kun je nooit de fout ingaan door een verkeerde batterij te plaatsen.

Oplaadbaar of wegwerpbatterijen?

Wegwerp batterijen (niet oplaadbaar) zijn nog steeds de meest gebruikte batterijen ter wereld. Je gebruikt ze eenmalig en als ze leeg zijn lever je ze in bij een inzamelpunt voor recycling. Daarnaast zijn er oplaadbare batterijen die je zelf thuis kunt opladen met een lader. Zo kun je ze meerdere keren gebruiken. Sets als de trein gebruiken 6 tot 10 batterijen en kunnen snel leeg zijn. In dat geval zijn oplaadbare batterijen fijn, omdat je niet steeds nieuwe hoeft te kopen. Koop wat duurdere oplaadbare batterijen, die lang meegaan! Koop tevens een dubbel set, zodat je er altijd opgeladen in huis hebt liggen en je (kind) door kan blijven spelen.

Het voordeel van wegwerpbatterijen is dat ze een iets hoger voltage hebben. Gewone alkaline AA/AAA-batterijen genereren 1,5 V. Oplaadbare batterijen hebben een output van 1,2 V. Heel veel verschil maakt het echter niet, beiden werken prima met de LEGO elektromotoren en andere elektronica. Wanneer het even kan, gebruik je dus herlaadbare batterijen die je meerdere keren kunt gebruiken. Goed oor de portemonnee en beter voor het milieu.

Goed voor de portemonnee

Oplaadbare batterijen zijn wel iets duurder in aanschaf dan niet herlaadbare. Je hebt de hogere kosten echter na gemiddeld vijf a zes keer opladen terug. Over de gehele levensduur kun je per oplaadbare batterij tientallen euro’s besparen ten opzichte van wegwerpbatterijen. Als je weet dat de LEGO sets veel energie gebruiken (batterijen snel leeg), dan zijn oplaadbare batterijen een goede keus voor je portemonnee. Je stopt ze in de oplader en na een aantal uur zijn ze weer klaar voor gebruik.

Beter voor het milieu

Lege wegwerpbatterijen die je inlevert bij een inzamelpunt worden gerecycled. Alle stoffen worden er uitgehaald (denk aan nikkel, ijzer, kobalt, etc.) en de meeste worden gebruikt om nieuwe producten van te maken. De stoffen worden echter zo goed als niet hergebruikt voor het produceren van nieuwe batterijen. Daarvoor moeten nieuwe grondstoffen gewonnen worden. Het kost veel energie, grondstoffen en CO2-uitstoot om batterijen te maken. Daarom zijn oplaadbare batterijen veel minder milieubelastend dan wegwerpbatterijen. Oplaadbare batterijen kunnen namelijk tot wel duizend keer opgeladen worden.

Met de juiste batterijen breng je jouw LEGO bouwwerken in beweging. Dat doe je bij voorkeur met herlaadbare batterijen: makkelijk, goed voor de portemonnee en beter voor het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *